Sint-Romboutskathedraal

Over de Sint-Romboutskathedraal

De Sint-Romboutskathedraal wordt in de 13de eeuw gebouwd. Ze is van meet af aan groter en indrukwekkender dan alle andere parochiekerken en later werd ze ook nog eens 'de kerk van de aartsbisschoppen'. Eerst staat er een driebeukige kruiskerk op de plaats van de immense kathedraal. Pas na een reeks bouwcampagnes groeit de kerk uit tot dé blikvanger van onze stad.

Bij de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw krijgt de kerk het hard te verduren. Veel van het oude interieur gaat verloren. Het Calvinistische bewind op het einde van die eeuw verwijdert alles wat naar de katholieke eredienst verwees. Maar de kerk doorstaat meer stormen. In de Tweede Wereldoorlog wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit. Keer op keer overleeft de Sint-Romboutskathedraal het.

De binnenkant van de kathedraal is adembenemend. Je kan er het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bewonderen. Net zoals andere werken van onder meer Michel Coxcie, Gaspard de Crayer en Abraham Janssens. Het pronkstuk in de kerk is het hoofdaltaar van Lucas Faydherbe uit 1665.Hoe goed ken jij deze kerk? Test je kennis met deze quiz en kom het te weten! Elke donderdag zetten we een kerk in de kijker met een korte quiz waardoor je de kerken stuk voor stuk leert kennen. Zo blijft de "blijf in uw kot" regel gerespecteerd! Vergeet zeker niet je resultaten te delen en je vrienden uit te dagen om zelf de quiz te doen! 
GAIA

In 2019 kon je al kennismaken met het prachtige Museum of the Moon van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Dit jaar komt hij terug met het kunstwerk GAIA, ofwel de Aarde. Van 10 december t.e.m. 9 januari kan je de imposante wereldbol van maar liefst zeven meter diameter bewonderen. Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de Sint-Romboutskathedraal. Meer info: www.mechelenhoudtjewarm.be/gaia


Virtueel bezoek Sint-Romboutskathedraal 

Openingsuren

Maandag 08:30 - 17:30
Dinsdag 08:30 - 17:30
Woensdag 08:30 - 17:30
Donderdag 08:30 - 17:30
Vrijdag 08:30 - 17:30
Zaterdag 08:30 - 17:30
Zondag 08:30 - 17:30

Toegankelijkheid Sint-Romboutskathedraal

  • Toegang tot de kathedraal zelf is gratis. Toegang tot de toren niet inbegrepen.
  • Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Voorzieningen voor personen met een visuele beperking.
  • De toren zelf is niet rolstoeltoegankelijk, maar je kunt hem wel virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360. In de kathedraal staat een houten maquette van kerk en toren die je mag betasten. Langs de kathedraal (kant Onder den Toren) staat buiten ook een bronzen miniatuurversie van de toren opgesteld waarlangs je je vingers kan laten glijden.

Adres Sint-Romboutskathedraal

  • Onder-den-Toren 12, 2800 Mechelen
  • Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.