Sint-Janskerk

Over de Sint-Janskerk

De parochie van de Sint-Janskerk is een van de rijkste parochies van Mechelen, want de leden van de Grote Raad wonen in de omgeving. De Grote Raad is vanaf de 15de eeuw (eerst onder de naam Parlement van Mechelen) het hoogste rechtscollege in de Nederlanden en blijft bestaan tot aan de Franse Revolutie.

De raadsleden worden allen benoemd door de vorst en zijn universitair geschoold in de rechten. Geld genoeg dus voor de parochie. Daardoor zijn er heel wat kerkschatten in de Sint-Janskerk. In het altaar schittert de fameuze barokke triptiek van Pieter Paul Rubens. Het middenpaneel is het enorm geslaagde 'De aanbidding der wijzen'. Achter de zijpanelen zit een mechanisme om de schilderijen om te draaien, zodat alle taferelen zichtbaar zijn.

Daarnaast zijn ook de kerkmeesterbanken bijzonder, want daar zaten de rijke sponsors van de parochie. Let op het verfijnde houtsnijwerk. De rijkste leden van de Grote Raad zijn ook verantwoordelijk voor de bouw van de Sacramentskapel in 1548. De aangebouwde kapel wordt even groot als het oorspronkelijke koor en in de kapel bevindt zich de grafsteen van de opdrachtgever (Lambert de Briaerde, de toenmalige voorzitter van de Grote Raad) en zijn vrouw.

In 2008 ontdekt het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed toevallig de veertiende-eeuwse muurschilderingen achter de orgelkast, op de eerste verdieping van de toren van de Sint-Janskerk. Geen fragmenten, maar twee unieke, grote kunstwerken die Sint-Christoffel en Sint-Joris voorstellen. De muurschilderingen kan je enkel met een stadsgids bezoeken.

Virtueel bezoek Sint-Janskerk 

Openingsuren Sint-Janskerk

Maandag Gesloten
Dinsdag 13:00 - 16:00*
Woensdag 13:00 - 16:00*
Donderdag 13:00 - 16:00*
Vrijdag 13:00 - 16:00*
Zaterdag 13:00 - 16:00*
Zondag 13:00 - 16:00*

* openingsuren: van 1 april tot 1 november is de kerk open tot 17 uur

Sluitingsdagen

  • 1 januari
  • 24 december
  • 25 december
  • 31 december

Ter info: viering elke zaterdag om 16u

Toegankelijkheid

  • Een bezoek aan de kerk is gratis.
  • Deze kerk is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.
  • Je kan de kerk en de muurschilderingen virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360.

Adres Sint-Janskerk

  • Sint-Janskerkhof 1, 2800 Mechelen
  • Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.