Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek

Over de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek

De barokke bedevaartkerk is een ontwerp van Lucas Faydherbe. Het is een van de eerste koepelkerken in de Lage Landen. De koepel was nog hoger gepland, maar de onderbouw blijkt niet stevig genoeg. Over de bijkomende versterkingen wordt er een hevige strijd gevoerd tussen de architect en de kerk.
 
Binnen zitten onder aan de koepel twee reusachtige reliëfs, ook van Faydherbe. Tot de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog dacht iedereen dat het om zandstenen werken gaat. Maar die zouden te zwaar geweest zijn, daarom heeft de vindingrijke Faydherbe gipsen reliëfs geplaatst. Pas als de beschadigde reliëfs hersteld worden, ontdekt men het bedrog.

Vooraan in de kerk staat het miraculeuze Mariabeeld dat jaarlijks in de Hanswijkprocessie wordt meegedragen. Wijlen paus Johannes Paulus II bidt in 1985 in deze kerk, die twee jaar later tot basiliek wordt verheven. De Hanswijkprocessie vindt jaarlijks plaats op de zondag voor Hemelvaart.

In de wijk Arsenaal, net buiten het stadscentrum kan je ook de O.L.V.-van-Hanswijkkapel bezoeken. Deze neogotische kapel dateert van 1913, en werd recent gerenoveerd door een werkgroep van buurtbewoners. De kapel staat op de plaats waar de Mariaverering in Mechelen begon. Het was precies op die plek waar rond het jaar 900 een beeld van Maria uit een schip werd geladen, zodat het minder diep lag en kon doorvaren. Je kan de kapel van mei tot september op zondag bezoeken, van 14u tot 16u. Adres: Locomotiefstraat 17, 2800 Mechelen.

Virtueel bezoek Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek

Openingsuren

Maandag 09:00 - 16:00*
Dinsdag 09:00 - 16:00*
Woensdag 09:00 - 16:00*
Donderdag 09:00 - 16:00*
Vrijdag 09:00 - 16:00*
Zaterdag 09:00 - 16:00*
Zondag 09:00 - 16:00*

* openingsuren: van 1 april tot 1 november is de kerk open tot 17 uur

Gesloten

  • 24 december
  • 25 december
  • 31 december
  • 1 januari

Toegankelijkheid

  • Gratis te bezoeken.
  • Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk: De ingang van de kerk is drempelloos en heeft een brede deur en een ruim portaal. Enkel de tochtsassen bieden bij gesloten deuren wat te weinig vrije ruimte. De basiliek is zeer ruim en heeft veel vrije circulatieruimte. Alle bezienswaardigheden, waaronder het miraculeuze beeld van Onze- Lieve-Vrouw zijn goed bereikbaar en zichtbaar. De afzonderlijke kaarsenkapel met reproductiepaneel van het Mariabeeld heeft een wat smalle toegangsdeur (80 cm) en de ruimte aan de kaarsentafels is beperkt. Voor meer informatie betreft toegankelijkheid, klik hier.
  • Je kan de kerk virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360.

Adres Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek

Hanswijkstraat 67, 2800 Mechelen

Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.